Energie besparing met de MACbook

Door Jouke74 op zondag 4 maart 2012 21:51 - Reacties (3)
Categorie: Algemeen, Views: 4.822

Groene geitenwollen sokken [v] check… In deze blog wil ik het hebben over het besparen van batterij energie van mijn nieuwe Macbook Air 13 (1.7 i5, 4Gb, 128 GB Samsung SSD, mid 2011, voor de speccies). Een heerlijk dunne lichte laptop die met souplesse en een redelijke batterijduur door mijn dagelijkse werkzaamheden heen fietst. Moge duidelijk zijn dat ik op geld de afgelopen periode minder bezuinigd heb ☺. Omdat het de eerste keer is dat ik een Apple computer heb, ben ik nog niet zo een detail-tweaker met OSX Lion. Echter, dat weerhoudt me natuurlijk niet om mijn huidige kennis te delen, in de hoop dat mensen hier aanvullingen gaan geven. Duidelijk is wel dat er op het gebied van energie besparing op de MAC nog geen grote hoeveelheid software tweaks eenvoudig op het internet te vinden is. Wat ik heb kunnen vinden beperkt zich tot algemene tips: draai zo min mogelijk processen en zet hardware die je niet gebruikt uit. Tijd voor een aantal ervaringen met algemene deze tips.

Voordat we beginnen: Onthoudt dat het energieverbruik van de laptop direct afhankelijk is van hoe je hem gebruikt. Mijn resultaten hoeven dus niet direct overeen te komen met jouwe. Ook geldt dat ik niet veel gebruikersplezier wil inleveren voor extra tijd achter de computer. Ik ga dus niet tot het diepe minimum met alleen een zwarte terminal op mijn scherm. Verder gebruik ik Istat om het batterij verbruik te meten, dit kan ook met Coconut battery.

1. Hardware Wifi en Bluetooth: Wifi heb ik altijd aan aangezien dit mijn internet connectie is. Bluetooth staat altijd uit, behalve als ik er iets mee wil doen. De winst van het uitzetten van Wifi is ~0.4 Watt, Bluetooth was niet echt meetbaar.

2. Hardware verlicht keyboard: Deze heb ik van de automatische stand op handmatig gezet en staat bijna altijd uit. Ik werk meestal in een verlichte omgeving en zie het voordeel van “lichte toetsen” niet zo in. Indien nodig kan het aan met F5 -F6 voor ~0.6 Watt.

3. Hardware Display: Dit is een grote verbruiker. Hier heb ik de helderheid op automatisch aanpassen gezet. Ik werk meestal ’s avonds met de laptop en dan is het verbruik met automatisch lager dan wanneer ik zelf de helderheid in stel. Als je overdag in het zonnetje zit, kan je de helderheid waarschijnlijk beter zelf wat lager zetten omdat automatisch dan zorgt voor hoog contrast met hoge helderheid en dus een hoog verbruik. Hier dus zelf mee spelen totdat je een goed resultaat hebt. Het verschil in volle helderheid en lage helderheid is ~3 watt.

4. Hardware USB poorten, card readers: Moet ik dit uitleggen? Denk eraan de je de USB stick verwijdert als je er klaar mee bent. ☺

5. Software Algemeen: Het overgrote deel van de resterende energie verbruik wordt bepaald door de CPU. Nu kan je voorstellen dat het CPU verbruik een balans is van veel factoren, bijvoorbeeld 1 core gebruiken voor een lange tijd kost meer energie dan 2 cores voor de helft van de tijd, omdat de rest van de computer in de tussentijd ook wat doet. Let dus op het verbruik van programma’s.

6. Software Internet surfen + Flash: Hoe erg ik Adobe vroeger ook waardeerde, de laatste tijd denk ik bij Adobe vooral aan bloatware. Apple schrijft niet voor niets vermijdt Adobe Flash. En ja, de installatie van Flash leidt vaak tot full CPU gebruik tijdens het surfen in Safari en Firefox. Echter, als ik wat wil zien op het internet wil zien heb ik toch soms Flash nodig voor de “full experience” zeg maar. Na veel proberen ben ik uiteindelijk blijven hangen bij Google Chrome met ingebouwde Flash (zonder Adobe Flash geïnstalleerd). Verder kan daar bovenop een extensie als Adblock helpen. Dit hangt af van hoeveel tabs je gemiddeld hebt openstaan. Let op dat elke tab zijn eigen Adblock proces start, dus bij veel tabs kost het meer energie als het oplevert. Echter veel pagina’s hebben grote Flash advertenties, en adblock scheelt dan, naast het gestotter met scrollen langs deze sites, ook de nodige wattages ~2-12 Watt tijdens mijn gemiddelde surfen.

7. Software Adobe reader: Zie 6, tenzij je problemen hebt met het lezen van pdf’s met Preview of Google Chrome, is het installeren van dit programma zeker geen winst in het batterij verbruik.

8. Software keuze en updates VLC 1.12 naar 2.0: Nog een voorbeeld van energieverbruik toename, maar nu met een programma update. De afgelopen week ging VLC van versie 1.12 naar versie 2.0. Op zich goed nieuws voor de VLC fans waaronder ik, echter een van de nieuwe functies van het programma is het gebruik van multicore CPU’s voor het renderen van H.264. Dus in plaats van gemiddeld ~7 Watt per film kijken werd dit opeens ~12 Watt. Dit scheelt echt twee uur batterij tijd. Nu is natuurlijk de vraag of de rendering dan opeens zo veel beter was. Echter met de films die ik afspeel op mijn laptop was het, indien ik parallel VLC 2.0 en 1.12 naast elkaar bekeek nauwelijks te zien. Ik ben dus zelf weer terug gegaan naar 1.12 (64 bit).

9. Software update 2: Ook was er deze week een BIOS EFI update voor Apple. En deze update lijkt er voor gezorgd te hebben dat de batterij weer wat minder wordt verbruikt maar dit kan ook placebo effect zijn met ~ 0.2 watt. You win some, you loose some…

10. Software update checks. Ook binnen Mac OSX heeft elke tool zo een beetje een eigen sub-programma / code om te checken of er om de week-maand niet een nieuwe versie van het programma beschikbaar is. Alhoewel ik niet exact gemeten heb hoe veel, kan ik me wel voorstellen dat de gemiddelde check van Apple Update, MS Office, Skype, Dropbox, Onyx, VirtualBox, Istat, pfffffff etc.. tijd en energie in beslag neemt. Een optie is natuurlijk om te kiezen om alle automatische updates uit te zetten en een tool als Appfresh te gebruiken om het allemaal in een keer centraal te doen. Kan je ook nog kiezen of je het wel of niet wilt doen (zie 8 ). Handig, om gelijk te laten draaien, NA je backup met time-machine.

Zo dit waren dan mijn ervaringen tot zo ver. Als iemand nog tips heeft dan voeg ik ze graag toe. Veel plezier met de misschien iets langere batterij duur in je MAC, Jouke.

Volgende: Een pootje voor Oscar. 08-'11 Een pootje voor Oscar.

Reacties


Door Tweakers user Darkstone, zondag 4 maart 2012 22:03

Tip: dump VLC en installeer een videoplayer me hardware acceleratie. VLC bevat, althans onder windows, geen fatsoenlijke hardwarematige videoversnelling.

Door Tweakers user sypie, zondag 4 maart 2012 22:05

Mac, het is Mac. Géén MAC. MAC wordt gebruikt voor MAC-adressen.

Voor (of liever tégen) Flash: geen AdBlocker maar ClickToFlash, een extensie die in ieder geval voor Safari is gemaakt, voor Chrome durf ik niet te zeggen.

Updates van programma's worden alleen gecontroleerd door programma's die draaien. Een programma wat je een maand niet gebruikt hebt komt pas met de update-melding nadat het het weer eens hebt opgestart.

Aan de hand van de automatische update-meldingen kun je dus precies zien wat er nog draait.

[Reactie gewijzigd op zondag 4 maart 2012 22:10]


Door Tweakers user i-chat, maandag 5 maart 2012 08:46

Darkstone schreef op zondag 04 maart 2012 @ 22:03:
Tip: dump VLC en installeer een videoplayer me hardware acceleratie. VLC bevat, althans onder windows, geen fatsoenlijke hardwarematige videoversnelling.
wat een rare tip: ook onder windows ondersteunt het hardware versnelling en wel via direct3D - met andere woorden als windows het kan, kan vlc het ook..
- en dan nog, wat heeft windows te maken met OSX (behalve dan dat het beiden kan werken op een intel i5 pc).

maar nu even naar het wat sirieuzere, ik heb begrepen (van kennissen die mac's gebruiken, dat je macports kunt instellen als een alternatieve repository voor apple software, en dat je op deze plekken veel posix (linux) software kunt vinden, misschien moet je daar eens kijken naar extra tooltjes en frutseltjes voor NOG efficientere stroombesparing...

Reageren is niet meer mogelijk